In tijden van crisis wordt er vaak gekozen voor inkrimpen, kostenbesparing en afschalen. Dat zien we nu al om ons heen gebeuren. Maar tijden van crisis leveren uiteindelijk persoonlijk vaak de mooiste leermomenten op.

Hoe reageer jij?

Om mij heen merk ik dat mensen heel verschillend reageren op deze zeer onverwachte situatie. De één raakt in paniek en durft nauwelijks de deur uit te gaan, de ander haalt zijn schouders op en doet alsof er niet veel aan de hand is. De één maakt zich zorgen over de toekomst, over werk en inkomen, over zijn oudere vader of moeder. De ander denkt het waait wel over, over een paar weken is dit allemaal voorbij en bedenkt alvast een mooi feest om dat straks te vieren.

Hoe je reageert in een crisissituatie, toont eigenlijk wie je diep van binnen bent. Hoe zeker sta je in het leven, wat gebeurt er met je als je de controle verliest? Denk je als eerste aan iemand die misschien hulp nodig heeft of ben jij iemand die alles gaat regelen en met een mooi schema komt voor de dag invulling van de kinderen.

Zo weet ik van mezelf dat ik in tijden van onrust geneigd ben om wat chaotischer en minder besluitvaardig te worden. Ik heb geleerd om dan anderen te betrekken en hulp te vragen voor dingen waar ik zelf niet uitkom. Dan krijg ik vanzelf weer inspiratie, moed en ideeën en kan ik beter de nodige beslissingen te nemen.

Inzicht in jezelf

Het kennen van jezelf is belangrijk om ook in dit soort situaties de rust te kunnen bewaren en ‘boven’ de situatie te blijven staan en deze niet de overhand te laten nemen over jouw leven.
Wist je dat er een relatief eenvoudige manier is om jezelf beter te leren kennen? Ook in stressvolle situatie, of situatie waarin alles net even anders loopt is het fijn te weten wie je bent en hoe je reageert.

De persoonlijkheidstest van DISC maakt op 2 niveaus zichtbaar wie je bent, je gedrag én je drijfveren. Dit zichtbaar maken helpt jezelf beter te begrijpen.
Je gedrag vertelt ‘hoe’ je werkt, drijfveren vertellen ‘waardoor’ je gemotiveerd wordt. Drijfveren liggen in de diepere lagen van onze persoonlijkheid. Inzicht hebben in je drijfveren vormt vaak een verklaring van je gedrag. Met inzicht in je eigen gedrag en drijfveren kun je je functioneren verbeteren. Door inzicht in je eigen gedrag en drijfveren ben je stabieler en kun je ook in onzekere omstandigheden toch dichtbij jezelf blijven.

Kies jij voor groei?

Ook het kennen van je eventuele partner, kinderen of andere huisgenoten is nu ontzettend belangrijk. In deze tijd zijn we meer dan ooit op elkaar aangewezen en is het nodig om samen te werken. Zoveel tijd met elkaar kan heel mooi zijn, maar ook de nodige irritaties geven. Wat zou het mooi zijn als we achteraf kunnen zeggen dat we gegroeid zijn in deze weken. Dat we onszelf beter hebben leren kennen én degene die het dichtste bij ons staan.

Wat kies jij?

Ik wens je in alles sterkte en moed voor de komende tijd!