Het is heerlijk om te dromen, de één doet dit dagelijks, de ander af en toe. Dromen kunnen gaan over allerlei situaties, je woonplek, je werk, relaties. Het helpt je om richting te geven aan je leven. Wat vind je belangrijk? Waar leg jij je prioriteiten de komende tijd en welke stappen neem jij om je dromen te realiseren, ook als het even tegenzit? Je dromen waarmaken is niet altijd makkelijk. Maar het is wel de drijvende motor achter jouw motivatie en acties.


Een inspirerend voorbeeld uit de praktijk

Je dromen doen heb ik onder andere geleerd van mijn vrienden Acca en Marianne uit Zuidoost-Azië. Na de tsunami eind 2004 voelden zij zich geroepen om gezinnen uit het getroffen gebied een betere toekomst te geven door het geven van training en onderwijs. Als kinderen op 6 jarige leeftijd naar de basisschool gaan gaat men er vanuit dat ze al kunnen lezen en schrijven.

Maar omdat veel ouders geen geld hebben voor een kleuterschool, dreigen veel kinderen helemaal niet op de basisschool te kunnen beginnen, of met een grote achterstand. Acca en Marianne zagen deze nood. Het leek een moeilijke opgave omdat ze zelf geen onderwijsdiploma hadden. Toch zijn ze gewoon gestart, onder een boom met een klein groepje kinderen. Dit was het begin van een droom die werkelijkheid werd.

Inmiddels hebben ze een project onder de naam School van Geduld, met 2 gebouwen in 2 dorpen. 1 gebouw is een uitgegroeid tot een community-center, waar een kleuterschool in zit, maar ook kampen en trainingen worden gegeven. Daarnaast bieden ze micro-kredieten, geven ze na-schoolse lessen en leiderschapstrainingen en ondersteunen ze een aantal middelbare scholieren en studenten.

Door hun droom hebben zij ervoor gezorgd dat jaarlijks 200 gezinnen, 25 scholieren en studenten 60 tieners, 400 kinderen en 70 kleuters verder op weg worden geholpen om hun dromen te realiseren.

Samen met een team van mensen die betrokken zijn bij de School van Geduld is een inspiratiekalender gemaakt. De kalender bevat mooie foto’s, inspirerende quotes en korte verhalen over het werk van Marianne en Acca. Je kunt meer dan je denkt, het begint altijd met een eerste stap!


Learnings Ben Tiggelaar

In de, inmiddels vele, verschenen boeken van Ben Tiggelaar neemt hij je aan de hand om je dromen ook om te zetten in acties.

Leestips over dit onderwerp: Dromen Durven Doen, de Ladder en Dit wordt jouw jaar.

Deze learnings deel ik graag met jou:

Dromen

 • Bepalen van jouw persoonlijke richting en overtuigingen:
  •  Welke omstandigheden zou jij willen en kunnen creëren en in welke mate dragen ze bij aan jouw geluk/voldoening?
  • Met welke overtuigingen leef jij en helpen deze jou mee om vooruit te komen?
  • Focus op de dingen die je kan en waar je invloed op hebt (het positieve), dan mobiliseer je je kracht.
 • Concreet maken van je doelstellingen
  • Maak deze Meetbaar, Actief en Persoonlijk (MAP)
  • Formuleer je doelstelling klein, zodat de eerste stap makkelijker wordt om te nemen.
  • Maak een plan, en houdt ook rekening met tegenslagen. Als vooraf je plan duidelijk is, is de kans van slagen 2 tot 3 keer zoveel groter dan als je dit niet doet.

Doen

 • Zet de eerste stap, de eerste “kleine” actie die je vooraf hebt geformuleerd en blijf oefenen.
 • Evalueer op basis van je meetbare doelstelling. Ben je nog steeds op de goede weg?
 • Denk niet in termen van falen of behalen, maar in leren en groeien.
 • Beloon jezelf voor behaalde successen.

En jij?

Waar droom jij van?
Wat drijft jou en wat zet jouw in beweging?
Hoe ben jij bezig met het realiseren van je dromen?
Lukt het je die eerste stap te zetten?
Kun je tegenslagen overwinnen en koers houden?

Ik help je graag verder om concrete stappen te zetten en jouw dromen om te zetten in doen. Neem vrijblijvend contact met mij op.