Hoe ziet de tijd met je team er op dit moment uit? Is dat vooral een virtuele borrel? Een online teamsessie ? Of komen jullie nog regelmatig samen om elkaar wél recht in de ogen te kunnen kijken?

Softskills top 5

Onlangs werd er een artikel gepubliceerd door LinkedIn van de meest gevraagde softskills door bedrijven. De top 5: creativiteit, overredingskracht, samenwerken, aanpassingsvermogen en emotionele intelligentie.

Samenwerken

Op nummer 3 dus samenwerken, onmisbaar in elk bedrijf. Maar wat is de sleutel voor goede samenwerking? En hoe kun je samenwerken stimuleren? Hoe kom je tot synergie, dat alle teamleden samen meer en beter presteren dan ieder afzonderlijk? Wat maakt samenwerken zo’n veel gevraagde vaardigheid?

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Een uitspraak die mij regelmatig weer te binnen schiet.
Inmiddels heb ik geleerd bij het oppakken van nieuwe dingen iemand in te schakelen om dit samen mee te doen. Kan het ook alleen? Waarschijnlijk wel, maar ik merk dat in de samenwerking er weer nieuwe mogelijkheden ontstaan, waar ik alleen niet op gekomen zou zijn. Samenwerken geeft ook een gevoel van er toe doen, van waarde zijn voor de ander.

Daarnaast valt er ook gewoon veel te leren van een ander

De manier hoe de ander kijkt of met zaken omgaan, kunnen jou soms een spiegel voorhouden. Het is relativerend en kan je de ogen openen dat jouw manier wellicht niet altijd de beste hoeft te zijn.

Zijn er ook nadelen aan samenwerken?

Ja, dat kan zeker. Je kan vast niet met elke collega goed samenwerken. Dat kost (veel) tijd en energie. Je merkt dat je niet op dezelfde lijn zit. Soms is het goed je dan gewoon te concentreren op je taak of deadline, het dan toch even zelf te doen. Maar mijn advies, ga het gesprek daarna niet uit de weg. Er kan best iets moois liggen in een samenwerking tussen jullie, juist omdat jullie verschillend zijn. Er is alleen wat extra effort nodig om dat er ook uit te krijgen.

Meer weten over samenwerken?