Zin in Kerst – Do It Yourself?

Kunnen wij ons als mens volledig zelf gelukkig maken? Of zijn er andere zaken zoals werk, kinderen, een partner, het toeval of een hogere macht die jou vervulling geeft waar ieder mens naar verlangt? Zijn wij volledig selfmade, hebben wij alle factoren die van invloed zijn in ons leven écht zelf in de hand? In de Protestante Lezing van Ben Tiggelaar geeft hij antwoord op deze universele vraag.

Wat mij persoonlijk raakt in zijn verhaal is dat mensen met name zingeving zoeken in hun werk. Maar de filosoof Alain de Botton stelt het volgende:

“Werk zal je nooit het respect en de liefde bezorgen waar je zo wanhopig naar verlangt. Ons werk is pas echt zinvol wanneer we een ander mens helpen.”

Dit herken ik zelf ook, iets voor anderen betekenen geeft mij een gevoel dat het leven echt zin heeft en dat ik echt impact kan hebben. Bijvoorbeeld verborgen talenten bij anderen naar boven halen, iemand een compliment geven, mensen in de bijstand naar werk helpen (Jobmaatjes), luisteren naar de nood van iemand of geld aan een goed doel geven. Met Kerst ga ik samen met ons gezin een diner voor anderen verzorgen. Daar zien we erg naar uit.

Hoe is dat bij jou? Word jij gelukkig als je denkt aan je werk, je leven, de impact die je hebt op andere mensen? Is je leven in balans, het geven en ontvangen? Vragen die je niet alleen hoeft op te lossen en beantwoorden. Praat daar eens over met anderen, vraag er eens naar bij anderen.

Kerst inspireert mij om na te denken over impact hebben. De komst van Jezus veranderde de wereld ingrijpend. Hij is voor mij hét voorbeeld van de persoon met het meest zinvolle werk dat er bestaat. En met enorme impact op de mensen om hem heen. Hij wil ons het ware Leven geven.

Ik wens je een Zin-vol Kerstfeest en een Impact-vol 2020!

Paul Koeleman
Talentontwikkelaar

Meld u aan voor onze nieuwsbrief