Welke nieuwe prikkels heb jij in 2018 nodig?

Dit jaar kwam ik in gesprek met een vrouw van 82 jaar. Ze vertelde me dat ze best nog wat zou willen veranderen! Ik vond haar uitspraak verrassend. We spraken samen over de dingen die we lastig vonden om te veranderen. Ik was blij dat ik haar had ontmoet. Deze oude vrouw prikkelde me behoorlijk!

Vraag jij je wel eens af waarom je dingen doet zoals je ze doet? Waarom je bijvoorbeeld tegen alles en iedereen ja zegt terwijl je eigenlijk af en toe nee zou willen zeggen? Waarom je de hele dag je email checkt waardoor je mailbox jou helemaal beheerst?

We hebben allemaal zo onze eigen gewoontes. De een goed, de ander minder. Volgens Ben Tiggelaar worden oude gewoontes in stand gehouden door oude prikkels. Maar ja, hoe leer je dan nieuwe gewoontes aan? Het afgelopen jaar heb ik mezelf en anderen vaak de vraag gesteld welke nieuwe prikkels zouden helpen om nieuw gewenst gedrag te ontwikkelen. Soms is de oplossing zeer dichtbij. Zo zou je je mail-app van je smartphone kunnen verwijderen. Dan is de oude prikkel in iedere geval weg.

“Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg!” – Albert Einstein 

Begin 2017 besloot ik om jobmaatje te worden en 2 werkzoekenden naar werk te helpen. Ik kon niet helemaal overzien waar ik aan begon. Maar één ding stond vast. Ik zou pas stoppen als ze werk hadden gevonden. De man van 55 jaar heeft inmiddels een mooie baan gevonden. Geweldig! Mijn keuze om jobmaatje te worden gaf mij nieuwe prikkels. Vooral om te (her)ontdekken dat het goed is jezelf en een deel van je tijd voor anderen in te zetten.

Kerst is misschien ook zo’n gewoonte geworden. Ik hoop dat Kerst dit jaar je een nieuwe prikkel geeft, je inspireert en een gewenste verandering teweeg brengt. Voor jezelf en de mensen om je heen.

Ik wens je, samen met je geliefden, een inspirerend Kerstfeest en een betekenisvol 2018!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief