Stop met beschuldigen

Verantwoordelijkheden: we hebben ze allemaal. Maar we nemen ze niet allemaal zo serieus als we misschien zouden moeten. Hoe vaak laten we dingen versloffen en vinden we dat het probleem bij iemand anders ligt? Zou het niet geweldig zijn als we allemaal onze verantwoordelijkheid zouden nemen voor de dingen waar we zelf verantwoordelijk voor zijn? Het is tijd om te stoppen met beschuldigen van anderen.

Vraag jezelf eens af of je werkelijk verantwoordelijkheid neemt, voor je werk, privé, voor de maatschappij. Dit is best een lastige en kritische vraag. Bij anderen zie je dat vaak heel snel, veel sneller dan bij jezelf. Je kent vast wel mensen die altijd naar een ander wijzen. Alles ligt altijd aan collega’s of aan omstandigheden.

Maar neem je zelf verantwoordelijkheid voor de dingen waar jij verantwoordelijk voor bent? Als jij je onverantwoordelijk gedraagt moet een ander uiteindelijk voor de consequenties opdraaien, vaak ook jouw rotzooi opruimen. Dat geldt op persoonlijk vlak, voor een team, een familie en een bedrijf. Verantwoordelijkheid nemen is een levenswijze, een vorm van gedrag.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Jij bent verantwoordelijk voor de resultaten van projecten, met name op tijd en binnen budget opleveren. Maar je neemt onvoldoende verantwoordelijkheid. Hierdoor ga je naar leveranciers wijzen die materialen te laat aanleveren, de inkoper die verkeerde spullen bestelt, je collega’s die je van het werk houden, de klant die altijd weer iets te zeuren heeft, het computer netwerk dat traag is. Alles en iedereen krijgt de schuld. Uiteindelijk is de klant ontevreden en komt klagen bij de directie. De directeur moet uiteindelijk in gesprek met de klant om de ergste brand te blussen en nog te redden wat er te redden valt. Als je eerlijk in de spiegel zou kijken kom je tot de ontdekking dat je onvoldoende verantwoordelijkheid hebt genomen en dat jouw gedrag grote consequenties heeft.

Op de een of andere manier zadel je een ander op met jouw onverantwoordelijkheid. Daardoor moet een ander jouw rommel opruimen, voor jou de rekening betalen. Jouw onverantwoordelijkheid heeft altijd impact op anderen waarmee je een relatie hebt.

Verantwoordelijkheid nemen werkt altijd positief uit:

 • Je voelt je beter wanneer je verantwoordelijkheden hebt en die ook neemt.
 • Als je je verantwoordelijkheden niet neemt, ga je meestal anderen beschuldigen. 
 • Wijzen naar anderen of afschuiven op anderen creëert bijna altijd conflicten (‘het is niet mijn fout, ik kon er niets aan doen’). 
 • Mensen die verantwoordelijkheid nemen voelen zich niet snel aangevallen. Ze vinden het niet erg om ergens op aangesproken te worden. Ze worden minder snel op iets aangesproken omdat ze zelf de dingen goed regelen.
 • Niet beschuldigen maar verantwoordelijkheid nemen voor fouten creëert respect.
 • Mensen die verantwoordelijkheid nemen hebben vaker een glimlach en voelen zich gelukkiger.
 • Mensen die zich verantwoordelijk voelen maken sneller een keuze om de situatie te accepteren en niet te blijven klagen of gaan iets doen om de situatie te veranderen.
 • Je groeit en wordt effectiever als je in chaos of conflicten zelf verantwoordelijkheid neemt voor dat deel wat jouw verantwoordelijkheid is.

4 tips om te groeien in verantwoordelijkheid nemen:

 • Luister deze week naar jouw beschuldigingen naar anderen, de woorden die uit je mond komen met betrekking tot het beschuldigen van anderen.
 • Luister ook naar de beschuldigingen die je in jezelf zegt (selftalk) waarin je bijvoorbeeld dingen doet omdat anderen een fout hebben gemaakt maar eigenlijk ben je zelf schuldig. En als je jezelf hoort beschuldigen, vraag jezelf dan af waarom je dat doet.
 • Als je conflicten hebt in relaties met mensen (werk of privé), vraag jezelf dan af: welk taartpunt is mijn verantwoordelijkheid? Ben ik werkelijk de eigenaar van dat deel wat mijn verantwoordelijkheid is? 
 • Vraag een collega of leidinggevende eens hoe die vinden dat jij omgaat met het nemen van verantwoordelijkheden.

Gegarandeerd dat je de komende weken effectiever wordt!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief