Soms heb je een por nodig!

Wanneer heb jij voor het laatst van iemand een por gekregen? Een por die je even tot nadenken bracht? Het leven lijkt soms net een hogesnelheidstrein. Je bent zo druk dat je vaak geen tijd neemt om even stil te staan. Om te kijken of je nog op de juiste koers zit, of je nog wel effectief bent. Dus draaf je maar door. Totdat iemand je een por geeft. Super vervelend maar het helpt wel.

We weten ergens binnenin ons wel dat we dingen zouden moeten aanpakken. Maar op de een of andere manier is het ook wel kwetsbaar om dat gevoel toe te laten. Die eerste stap zetten is vaak het aller moeilijkst. De sleutel voor het zetten van een eerste stap ligt eerder in eenvoud dan in complexiteit. De volgende tips geven je handvatten om tot een eerste stap van verandering te komen.

 1. Accepteer dat je het lastig vindt om tot actie te komen
  Ergens tegenop zien is niet iets om je voor te schamen. Iedereen heeft dingen waar die tegenop ziet. Bedenk een situatie uit het verleden die veranderd is doordat je zelf een stap zette. Accepteer dat het nu opnieuw lastig is om tot actie te komen.
 2. Zet je gedachten op papier of in een email
  Reserveer tijd om eens na te denken hoe je er voor staat. Schrijf een paar punten op waar je iets mee zou willen. Stel jezelf de vraag welke veranderingen nodig zijn om gelukkiger te worden en meer uit jezelf te halen. Stuur deze punten naar een vertrouwd iemand en vraag om advies hoe je dit zou kunnen aanpakken.
 3. Zoek iemand die goed kan luisteren
  Soms weet je niet helemaal precies waar de schoen wringt of wat je zou willen aanpakken. Dan helpt het als je iemand hebt die goede vragen kan stellen maar vooral ook goed kan luisteren. Soms kom je namelijk al pratende zelf tot het inzicht wat je zou willen veranderen.  Vraag om een eerlijk advies.
 4. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven
  Respecteer jezelf en neem jezelf serieus. Besef dat jij verantwoordelijk bent voor jouw leven. Als jij je onverantwoordelijk gedraagt heeft dat altijd consequenties. Niet alleen voor jezelf maar ook voor mensen om je heen.
 5. Zoek een persoonlijkheidsprofiel
  Een persoonlijkheidsprofiel helpt je om jezelf en anderen beter te begrijpen, gemakkelijker de juiste werkplek te vinden, je sociale competenties te trainen en je effectiviteit te vergroten. De persolog® DISC-persoonlijkheidsprofiel heeft een hoge betrouwbaarheid.
 6. Groei begint altijd klein
  Een berg beklimmen begint bij de voet van de berg, niet bij de top. Een kleine verandering die tot resultaat leidt stimuleert tot het nemen van een volgende stap. Een kleine stap zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je twee weken bijhoud hoe vaak je het woord ‘we’ gebruikt terwijl je het over jezelf hebt.
 7. Lees een inspirerend boek
  Het lezen van een goed boek kan inspireren tot het nemen van een eerste stap. ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey is een aanrader.
 8. Bedenk hoe je gewenste eindplaatje eruit ziet
  Een stap naar verandering neem je omdat daar een voordeel aan zit en omdat het je wat oplevert. Het bedenken van het eindplaatje motiveert het nemen van een eerste stap. Als je bijvoorbeeld beter grenzen aangeef hou ik veel meer tijd over voor andere dingen.
 9. Pak de belangrijkste bottleneck eerst aan
  Begin daar waar je de meeste vruchten van zult plukken. Stel dat je je moeilijk concentreert en in je werk tot weinig resultaat komt. Je hebt ook een vrij ongezonde leefstijl. Je hebt een onregelmatig patroon van slapen en eten. Je denkt dat je beter voor het slapen je email nog even kan checken. Anders zit je daar de volgende ochtend mee. Hierdoor ga je eigenlijk structureel te laat naar bed en val je moeilijk in slaap. Wellicht is het dan goed om te beginnen met het verbeteren van je dag/weekindeling. Goed en voldoende slapen (en eten) is gezond en geeft energie. Hierdoor zal je concentratie en effectiviteit zeker verbeteren.

 

Je kunt ook een eerste stap zetten door een Persoonlijke Ontwikkeling Review aan te vragen. Dit is een gratis face-to-face gesprek van één uur waarin we jouw onderwerpen bespreken. Je krijgt een eerlijk en concreet advies waar je direct mee aan de slag kunt.

Klik hier om je aan te melden voor een GRATIS Persoonlijke Ontwikkeling Review>>

Meld u aan voor onze nieuwsbrief