Maak van opruimen een Hoofdzaak

Opruimen in je hoofd

Ons leven kan behoorlijk stressvol zijn. De verwachtingen van elkaar en onszelf zijn hooggespannen. We moeten veel, we moeten presteren. Ons online imago opbouwen. De drukte in ons hoofd neemt toe. We zijn goed in ‘doen’ maar gewoon ‘zijn’ blijkt nog knap lastig. Het wordt tijd om te ont-prikkelen, ont-moeten, ont-wikkelen en ont-rommelen. De lente is een mooie tijd voor opruimen. Ruimte creëren voor meer focus, vrijheid, tevredenheid, geluk en gezond succes. 

Bij opruiming denken we vaak aan spullen. Die kunnen inderdaad behoorlijk bezit van ons nemen of letterlijk onze ruimte innemen. Maar er is meer. Ook in ons denken en gedrag hebben we soms last van dingen die niets toevoegen.

De ideeën in dit blog helpen je ruimte te creëren. Voor jezelf, je relatie met anderen en voor wat jij echt belangrijk vindt.

 • Doorbreek ingesleten patronen – Welke dingen doe jij nou eenmaal, die je niet helpen? Zeg je zelden nee? Kom je altijd en overal te laat? Maak ruimte: onderzoek jezelf en maak je ongewenste patronen kenbaar. En doorbreek ze daardoor.
 • Pak boosheid en wrok aan en vergeef – Iedereen maakt nare situaties mee en wordt wel eens teleurgesteld. Je bent gefrustreerd of kwaad op iemand. Jij had toch echt gelijk! Als het blijft sluimeren kan het overgaan in wrok. En ineens barst de bom. Accepteer de pijn en maak dingen bespreekbaar. Vergeef de ander. Dat is de enige oplossing om verder te kunnen. Vergeving is moeilijk maar het creëert weer ruimte, voor jezelf en de ander.
 • Creëer me-time – Wanneer had jij voor het laatst echt tijd voor alleen jezelf? Loop jezelf niet voorbij, maar creëer regelmatig tijd voor jezelf, voor ontspanning: lekker in de tuin werken of naar de sauna gaan. Of een avond op de bank een boek lezen.
 • Verminder onbelangrijke dingen – Maak eens een lijstje met dingen die je doet. (privé en/of werk). Wat vind jij belangrijk of onbelangrijk. Markeer de belangrijke dingen en geef ze een plek in je agenda. Start met een kleine actie om iets belangrijks in gang te zetten. Bijvoorbeeld: Bel iemand met wie je al lang een afspraak wilt maken.
 • Leg de lat niet te hoog – Soms hebben we niet-realistische verwachtingen, van onszelf en van anderen. Bespreek samen wat je van elkaar verwacht. Alleen dat al helpt om in je hoofd rustiger te worden. Stel je (te) hoge verwachtingen bij en vraag iemand wanneer iets goed genoeg is. Want goed genoeg is immers perfect!
 • Schoon je mailbox regelmatig op – Een volle mailbox geeft vaak een hoop onrust. Vergelijk je mailbox eens met een deurmat. Hoe stap je naar binnen, als je je post steeds (on)geopend op de mat laat liggen? Maak je mailbox dus regelmatig schoon en wacht niet tot je van ICT een limit-warning krijgt.
 • Schakel social media meldingen uit – Social media kan je aardig bezighouden en afleiden. Gooi af en toe je smartphone eens aan de kant. Zet notificaties uit en bepaal zelf het moment van kijken. Of meld je af van WhatsApp-groepen. Je ontdekt vast dat je niet veel mist. Deze opruiming gaat je veel tijd en rust opleveren.
 • Geef piekeren een plek – Soms zit je hoofd vol met gedachten. Je piekert en maakt je zorgen. Een piekerplek kan helpen om deze gedachten een plek te geven en innerlijk tot rust te komen. Het kan een fysieke plek zijn waar je bijvoorbeeld bidt of mediteert. Of een boekje waarin je piekergedachten opschrijft.
 • Onthoud niet alles in je hoofd – Als je alles wilt onthouden, wordt het soms wel erg druk in je hoofd. Leer jezelf aan om dingen bewust “weg te leggen”, het liefst uit het zicht. Je agenda is daar ideaal voor. Je komt de taken en activiteiten dan niet steeds tegen. De klok/agenda geeft dan aan wanneer het tijd is om iets te doen.
 • Plan tijd voor je WeekPlan – Reserveer wekelijks een vast moment voor “onderhoud” van je agenda/takenlijst: Werk je agenda bij en (her)plan taken. Een vast moment ook om je hoofd op te ruimen. Daar krijg je ook overzicht van en een opgeruimd gevoel!
 • Bewaar niet alles – Vraag je eens af: heb je dit afgelopen jaar gebruikt? Maakt het je nog blij: Heeft het nog waarde? Zo nee, gooi het weg. Vind je het lastig om iets weg te gooien? Doe het samen met een vriend of met collega’s. Samen opruimen is leuker en gaat makkelijker.
  Tip: Zoek een zinvolle nieuwe bestemming (kringloopwinkel, gratisaftehalen, etc.).

Pas deze tips over opruimen eens toe en ontdek zelf hoe je ruimte creëert voor meer focus, vrijheid, tevredenheid, geluk en gezond succes. 

Wil je hulp of gewoon eens een keer praten over opruimen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek, we helpen je graag verder.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief