Hoeveel tijd heb jij om uit te stellen?

Uitstellen. Het gebeurt bij rotklussen, maar zelfs ook bij belangrijke zaken. Je weet dat je iets moet doen, maar je doet het niet. Je komt niet aan je kerntaken toe. En weg is je dag! Je bent niet de enige. Ik hoor het zo vaak! ‘Die email beantwoord ik straks.’ Maar wanneer dan? ‘Ik heb geen idee meer waar die vergadering van vorige week over ging.’ Het verslag maken kost je onnodig veel tijd. Een binnengekomen klacht moet je zo snel mogelijk afhandelen. Maar toch blijft ‘ie te lang liggen.

Waarom stellen we zoveel uit?

We stellen om allerlei redenen uit.

 • Angst en/of schaamte. Kan ik wel waarmaken wat ik heb beloofd? Waar ben ik aan begonnen? Kan ik het wel?
 • Je vertelt jezelf leugens, negative self-talk. ‘Morgen heb ik tijd.’ , ‘Onder druk werk ik het beste.’ of ‘Het heeft geen prioriteit.’ Je houdt jezelf eigenlijk voor de gek.
 • De opdracht is te vaag. Wat moet ik nou precies doen? Welk resultaat verwachten ze? Duidelijkheid vragen vind je eng, dus je stelt het uit.
 • Geen grenzen stellen. Je zei snel ja maar je bedoelde eigenlijk nee. Je wil het niet doen en daarom stel je uit.
 • Besluiteloosheid. Dit staat haaks op daadkracht en verantwoordelijkheid nemen. Pak lastige dingen aan, ga de confrontatie aan. Het zelfvertrouwen en de moed die daarvoor nodig is, kun je aanleren, maar het gaat niet vanzelf! Dat begint bij kleine dingen.

Ik geloof dat mensen gelukkiger zijn als ze minder uitstellen. Natuurlijk mag (en moet) je er soms even over nadenken. Maar vaak beland je dan weer in de waan van de dag en stel je steeds meer uit.

Een paar jaar geleden kregen we openslaande tuindeuren in onze huiskamer. Daarvoor moest een cv-radiator worden verplaatst. Ik heb daar maanden tegenaan gehikt. Kon ik dat wel zelf? Hoe moest ik dat aanpakken? En al die maanden gebeurde er niets. Tot ik uiteindelijk (na aandringen van mijn vrouw) een vriend belde en we ‘gewoon’ samen aan de slag gingen. Het probleem was opgelost!

Wat helpt om minder uit te stellen?

 • Durf hulp te vragen en te accepteren als je hulp aangeboden krijgt.
 • Maak het probleem groter en urgenter. Staan er overal bakjes met papierwerk, gooi de bakjes dan weg, dan MOET je een andere oplossing vinden.
 • Soms heb je eerst iets nodig om het op te lossen. Dat kan iets kleins zijn zoals bijvoorbeeld een slimme scan-app op je telefoon.
 • Doe alvast een belofte aan iemand. Heb je 4 weken om een rapport te schrijven, plan dan voor volgende week een afspraak om de eerste opzet alvast te bespreken.
 • Deel iets groots op in kleine stapjes. Die zijn overzichtelijk en gemakkelijker te realiseren. Begin zo klein mogelijk. Als je maar begint! Zet jezelf ‘positief voor het blok’.
 • Behandel zaken als ze nog klein zijn. Kort gras kun je prima maaien. Een week later is het zo lang dat je er niet meer doorheen komt. Zo gaat het ook met klachten. Ze worden meestal groter en complexer naarmate je langer wacht.
 • Laat de bal zo snel mogelijk rollen. Leer jezelf aan om zo snel mogelijk met iets kleins in beweging te komen. Plan bijvoorbeeld alvast een afspraak met iemand. Dat helpt om in actie te komen.
 • Maak zichtbaar als je niet weet HOE je iets moet aanpakken. Neem een leeg A4-tje en maak een schets of tekening en schrijf iets op. Het helpt je om uit je hoofd te komen en daadwerkelijk te beginnen.
 • Vraag wat de ander van je verwacht. Perfectionisten stellen veel uit omdat ze de lat te hoog leggen. Gevolg is vaak dat het lang duurt voordat er iets gebeurt. Bij het afstemmen van verwachtingen blijkt nogal eens dat het geen 10 hoeft te zijn maar dat een 8 ook prima is.

Wat werkt voor jou het beste? Probeer het uit want voor iedereen werkt het weer anders.

Van uitstel komt (meestal) geen afstel

Mijn ervaring is dat van uitstel meestal geen afstel komt. Vaak komen problemen terug als je ze niet aanpakt. Een klacht van een klant of frustratie binnen een team lost niet zomaar vanzelf op. Totdat de bom barst. Pak lastige situaties aan, kom in beweging en zet stappen. Actie maakt je echt gelukkiger.

Wil je hulp bij het verminderen van je uitstelgedrag of hier gewoon eens over praten? Neem dan contact op voor een gratis gesprek. We helpen je graag verder.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief