Gooi oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt!

Je zekerheid inruilen voor onzekerheid. Eerst dingen wegdoen zonder dat je weet wat er voor in de plaats komt. Dat ben je vast niet zo gewend. Dat voelt vrij ongemakkelijk. Toch kan zo’n daad een verrassende verandering teweeg brengen. En dat is bij jou en mij soms hard nodig. Deze blog geeft je een aantal praktische tips om te stoppen zodat je verder komt.

Je zit soms in een situatie waar je eigenlijk niet tevreden mee bent. Je klaagt bijvoorbeeld over je baan, je bedrijf of over zaken waar je ja tegen hebt gezegd maar eigenlijk helemaal niet wilt doen. Ergens weet je dat je met dingen zou moeten stoppen. Maar dat betekent dat je uit je comfortabele positie moet stappen. Makkelijker gezegd dan gedaan, toch?!

Waar moet je mee stoppen om verder te komen? Een paar praktische tips.

  1. Laat je inspireren. Je kent vast wel mensen in je omgeving die eerst hun oude schoenen hebben weggegooid voordat ze nieuwe kochten. Zij waagden de sprong in het diepe en kunnen je als geen ander vertellen hoe moeilijk dat was. Maar ook wat het principe van “oude schoenen eerst weggooien” hun gebracht heeft.
  2. Deel je gedachten met mensen die jou goed kennen en eerlijk durven te zijn. Bespreek de situatie die je belemmert en waar je in vast loopt. Alleen al het bespreekbaar maken lucht vaak op. Vraag om tips hoe je met dingen kunt stoppen. Dit zal je helpen om een nieuwe stap te zetten.
  3. Bedenk wat het stoppen je oplevert. Oude schoenen weggooien is niet eenvoudig, zeker als je nog geen nieuwe hebt! Stoppen met iets zonder te weten wat er komt vraagt moed en durf! Fantaseer en bedenk wat het je aan nieuwe mogelijkheden gaat brengen. Wat komt er vrij als je met dingen stopt. Dit kan gaan over nieuwe energie en motivatie, beschikbare tijd, nieuwe contacten en ideeën, etc.
  4. Je comfortzone is de grootste vijand van je potentieel. In een bepaald opzicht zijn we allemaal lui. Comfort is toch wel lekker en gemakkelijk. Maar comfort brengt ons zelden in beweging en maakt ons niet sterk. We weten ook dat verandering en moeilijke dingen pijn doen maar ons ook sterk maken.
  5. Inventariseer het ergste dat je zou kunnen overkomen. Ga er eens goed voor zitten en schrijf de dingen op die voor jou zo moeilijk zijn. Schrijf ook het waarom hiervan op. Bespreek met iemand wat je zou kunnen doen om de impact voor jou te verminderen.
  6. Neem een besluit. Dit klinkt bijna te logisch maar toch is het nemen van een besluit cruciaal. Vooral om je wilsbesluit met anderen te communiceren. Dit motiveert je in eerste instantie om de stap te nemen. En als je oude schoenen eenmaal weg zijn kun je niet meer terug. Ook dan helpt het je om vast te houden aan je besluit en om open te staan voor nieuwe wegen.

 

Wil je verder doorpraten naar aanleiding van deze blog? We helpen je graag met een stap in de goede richting. Daarom bieden we je een gratis gesprek aan. Een gesprek waarin we luisteren en advies geven, afgestemd op jou. En met concreet resultaat waar je mee aan de slag kunt! Ga naar onze website en meld je aan voor een Persoonlijke Ontwikkeling Review. We hopen je binnenkort te spreken!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief