Een gewoon 2019!

Gelukkig Nieuwjaar! Dat wensen we elkaar massaal toe op 1 januari, ieder jaar opnieuw. Maar is het wel zo slim om elkaar een gelukkig nieuw jaar te wensen? Er lijkt een nieuwe tendens te ontstaan: Dat gelukkig (moeten) zijn, maakt ons eigenlijk alleen maar ongelukkig… Zouden we niet meer moeten leren leven met ongeluk en tegenslagen en geluk vinden in het alledaagse?

De keerzijde van een gelukkig nieuwjaar
De afgelopen decennia zijn we ons steeds mee bewust geworden van onze eigen verantwoordelijkheid als het gaat om geluk en succes. Overtuigingen als:

  • Jij bent zelf de sleutel tot succes!
  • Niemand kan jou gelukkig maken, behalve jijzelf.
  • Geluk is het grootste en hoogste doel dat je kan bereiken in het leven.

Overtuigingen die ons aan sporen en in beweging brengen, ons inspireren om meer uit onszelf te halen. Verantwoordelijkheid niet af te schuiven op anderen of omstandigheden, maar zelf het initiatief te nemen om iets van ons leven te maken. En hoewel er natuurlijk waarheden zitten in deze overtuigingen, geeft het maar een beperkt beeld van het leven. Als we hier teveel aan vasthouden en in gaan geloven, kan het zich zelfs tegen ons keren en ons diep ongelukkig maken.

Geluk en stress
Dat beaamt ook psychiater Dirk de Wachter. Hij ziet een direct verband met de gedachten dat het leven leuk moet zijn en de toegenomen aantal mensen met burn-out en stress klachten.

“We zijn te geobsedeerd met geluk. We zijn te zeer bezig met gelukkig zijn. We willen dat alles leuk, leuk, leuk is. En dat lijkt me een vergissing.” De sleutel volgens hem is te omarmen dat er ook tijden van verdriet en pijn in het leven zijn. Dat geeft vrijheid, dat niet altijd alles perfect en volmaakt hoeft te zijn.

Iets soortgelijks schreef ook Brené Brown in haar boek “De kracht van kwetsbaarheid”. Hierin pleit ze voor imperfectie als onderdeel van het leven. Ze geeft tijdens deze TEDx talk een aantal praktische tips voor een gelukkiger leven:

  • Heb de moed om imperfect te zijn, laat perfectionisme los.
  • Hou van jezelf, zodat je in staat bent ook van anderen te houden
  • Wees authentiek, en wees niet iemand die anderen willen dat je bent.
  • Omarm kwetsbaarheid, we zijn het namelijk allemaal.

De rauwe randjes van het leven
Als we misschien wat meer omarmen dat het leven niet altijd leuk is en hoeft te zijn, neemt dat ook de stress weg die we hierdoor ervaren. Immers, we hoeven niet koste wat het kost de schijn op te houden dat het goed gaat, maar mogen het ook zeggen als we ons wat minder voelen. De ruimte die ontstaat om jezelf te zijn is misschien wel het grootste geluk dat je kan vinden. Daarbij, die rauwe randjes sieren ons leven en geven het kleur. Juist deze periodes vormen ons karakter, onze relaties, onze motivaties en overtuigingen. Het zou eigenlijk jammer zijn deze weg te wensen en ons de kans op groei te ontnemen.

Dat wil ik je toewensen voor 2019, dat je geluk vindt in het alledaagse, in de moeilijke momenten, in de mooie momenten, in alles wat het leven jou te bieden heeft.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief