10 tips om je leven eenvoudiger te maken!

Het leven op topsnelheid eist z’n tol. Er komt steeds meer informatie op je af en veel dingen worden er niet eenvoudiger op. Hierdoor krijgen steeds meer mensen last van stress. Een goede manier om stress te verminderen is door je leven eenvoudiger te maken. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. 10 praktische tips om een goede start te maken! 

 1. Maak een ‘op-één-na-laatste’ lijstje zodat je nooit misgrijpt
  Niets zo frustrerend als je misgrijpt terwijl je juist tegen een deadline aanloopt. Dat geldt voor bijvoorbeeld printerpapier, inkt/toner, benzine, kantoormaterialen. Met andere woorden: wacht niet met kopen of bestellen tot de voorraad op is. 
 2. Kom geen dingen tegen die je niet tegen moet komen
  Veel mensen leggen dingen in het zicht om eraan herinnert te worden dat ze nog iets moeten doen. Dat werkt soms wel maar meestal creëert het chaos, vooral in je hoofd. Probeer je agenda of takenlijst te gebruiken om aan acties herinnerd te worden. Als het moment daar is pak je je spullen of informatie erbij.
 3. Handel dingen in één keer af
  Het meest herkenbare voorbeeld is waarschijnlijk wel het lezen van e-mails. Vraag je eens af hoe vaak je e-mails leest, weer sluit, op ongelezen zet, en daarna weer opnieuw leest. Zet jezelf er toe om e-mails direct af te handelen als je ze leest. Klik hier voor tips hoe je je Inbox echt leeg krijgt. 
 4. Omarm het ‘goed is perfect’ principe 
  Hoewel kwaliteit belangrijk is, zit er meestal niemand te wachten op jouw perfectie. Zoek naar manieren om jezelf hierbij te helpen. Bijvoorbeeld door eerst een concept rapport naar iemand te versturen in plaats van gelijk het definitieve rapport aan het eind. 
 5. Zorg voor ontspanning en plezier
  Een goede balans in werk en privé is gezond. Neem tijd voor pauzes en de lunch. Laat anderen je daarbij helpen als dat lastig is. En plan bijvoorbeeld leuke activiteiten in met vrienden. Of ga samen met iemand op een sport. Ook het beperking van werkuren zorgt voor meer effectiviteit.
 6. Gebruik één e-mailprogramma om je e-mail (accounts) te managen
  Veel mensen hebben verschillende e-mailboxen die op verschillende plaatsen staan. Door al je e-mailboxen in bijvoorbeeld Outlook onder te brengen heb je één plek waar je je e-mail beheert. Zorg er wel voor dat niet al je e-mail in één Inbox terecht komt. Door e-mailboxen gescheiden te houden, hou je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld zakelijke e-mail en privé e-mail op aparte tijden af te handelen. 
 7. Gebruik één agenda waar je overzicht hebt
  Het niet hebben van overzicht geeft onrust en creëert fouten. Door één plek te hebben waar alles staat wat er moet gebeuren of wat je wilt onthouden, heb je zicht op hoe druk je bent, zie je eerder waar de schoen wringt en voorkom je vergissingen door iets te plannen op een tijd die in een andere agenda al bezet was. Om te voorkomen dat je collega’s alle privé afspraken zien kun je het slotje gebruiken. Klik hier voor meer tips over slim agendagebruik. 
 8. Gebruik sneltoetsen
  Het gebruik van sneltoetsen vergemakkelijkt niet alleen je werk maar levert ook tijdwinst op. Begin met een beperkt aantal zodat je die onder de knie krijgt. Op internet vind je alle sneltoetsen voor verschillende programma’s in Windows en Apple.
 9. Doe één ding tegelijk (single tasking)
  Het is overduidelijk bewezen dat multitasking over het algemeen niet werkt. Als je op één taak focust brengt dat sneller en meer resultaat. Je helpt jezelf hiermee door bijvoorbeeld je telefoon en e-mailprogramma uit te zetten als je met een denk-klus bezig bent. 
 10. Betrek anderen en doe niet altijd alles zelf
  Dat je ergens verantwoordelijk voor bent betekent niet dat je het ook zelf moet uitvoeren. Alles zelf doen levert je veel werk op. Vraag je af wie je erbij kan betrekken of aan wie je iets kan delegeren. Best kans dat het resultaat beter wordt. En leuker voor de ander omdat je niet alles bij jezelf houdt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief